Jejak Beijing Day 2

10:35:00 PM

Mari sambung balik cerite Beijing nie. Adoii. Setelah berbulan-bulan baru nak sambung. Matila nak macam nie. Hahahaha.

Untuk hari kedua di Beijing nie, kami plan nak jalan di sekitar Beijing sahaja. Kami plan nak pergi tempat2 bersejarah untuk oram China..So, we decided to go to Tian'anment Square and Forbidden City. Malamnye kami mau tgk Acrobatic Show.

Kami gerak keluar dari hotel pukul 10 pagi. Lambat kan? Yela bangun pom dah pukul 8..Bilik air dala shared terpaksela soram2 klua dulu.Kalau 2-2 klua,bilik kene kunci.Heater pom kene tutup.Nak tunggu heater panas lama kottt. Bilik murah nak buat camne haha. Lepas tu,pakai baju 2-3 lapis lagi,pakai lotion lagi,makan megi lagi mao tak 2 jam siap..hehehe..

Jadi, route from our hotel to Tian'anment berbunyi begini:

      Dongsi (Line 5)- Dongdan (Line 1)- Tian'anment West (Line 1)

Dekat Tian'anment tu ader 2 station satu west,satu lg east.Tak kesah nak turun mane2 cume jarak perjlnnye jela kot..Sampai2 jek kat sini,ramai gler manusia..Penuh dengan rakyat China saja..Memangla rakyat depa ramai tapi tempat nie macam tugu peringatan. Kat Malaysia pom aku tak pernah pegi tapi China punye boleh je pergi kan..Ish3..Tak tau nak ckp ape psl tempat nie..So layan gambar jela eh=)))

Nie kat depan Tian'anment Square..Sukenye pokok dieee..


Inilah Tian'anment Square..Jgn tanye aku ape menareknye..


 From inside..


Aku tetap suke pokok2 nie walaupom time nie tengah sesat barat..


Lepas Tian'anment Square,kami twos shoot pergi Forbidden City. Boleh tak kami sesat nak pergi sn?Daa jln dekat 1km bawu tao sebenaqnye Forbidden City tu dalam Tian'anment Square.Kami nie pergilah keluar ke jln besar dan jln xtentu hala..Nie sume salah map!!=p

Forbidden city ni ialah Kota Larangan. Hehe. Istana ni guna time maharaja dulu-dulu. Cerite My Fair Princess tu berlakon kat sinila. Rasenye budak-budak hipster sekarang tak tahu kot cerite tu. Oh. tuenye hakak. Tiket masuk untuk kota larangan ini ialah bernilai 60 RMB. Series besar giler istana ni. Tak larat nak jalan weh. Nak citer panjang2 pun tak larat gak. So layan gambar jela ye =))


 With Nad in front of one of the castle.. 


 Sungai membekuuuuuuuu...


 Singgah sana maharajaa....


 View lagiiii...


 Damnnn huge kannn..Mau tak pengsan jalannn..


                                               Langit die cantekkk..awak nampak birulaa..



Seni ukir die wowww..


 Nie taman untuk puteri putera merendekk..


                                                    Sun set view from outside the palace...


Lepas habis pusing-pusing kota ni, kami pun pulang ke hotel sebab ada orang akan pickup kami untuk tengok Acrobatic Show. Tiket untuk show ni berharga 180 RMB. Agak mahal kan tapi berbaloi jugak sebab dapat tengok live kan. We enjoyed the show, hence enjoy the pictures!!



 Kami mestila blue tixxx...



 Nie Uncle James (nama samaran)..Nampak baek kan=p



Kawan aku pesan bawak blk awek Cina.Aku tanyela ha,pilihla yg mane satu..Die kate baek amek awek yg bawu blk China..hahaah..



                                                                 Ader 4 biji motoq wehhhh..


 Bersambung...

You Might Also Like

0 comments

THE FOLLOWERS